Ford Bronco BDT

Emblematicul off-roader Ford Bronco poate fi deja comandat, în volume limitate, și în România

Ford introduce în Europa emblematicul off-roader Bronco, cu un design robust, capabilități extreme de off-road și tehnologie de ultimă generație pentru o gamă largă de scenarii regăsite în teren accidentat

Noul Bronco dispune de un motor V6 EcoBoost de 335 CP, cu o cilindree de 2,7 litri, G.O.A.T. Terrain Management System ™ și o suspensie HOSS specific dezvoltată pentru off-road la cel mai înalt nivel, pe orice tip de teren

Gama de versiuni include Bronco Outer Banks cu abilitatea de a ajunge în locuri greu accesibile și Bronco Badlands pentru clienții care caută performanța supremă în teren accidentat

Ford Bronco poate fi comandat în România, cu prețuri care pornesc de la 79.400 euro cu TVA pentru versiunea Outer Banks și 83.400 euro cu TVA pentru versiunea Badlands

O legendă americană vine pentru prima dată în Europa, odată cu introducerea SUV-ului Bronco, exclusiv în versiuni 4x4, extrem de capabile în teren accidentat dificil. Bronco va fi disponibil pentru prima dată pe anumite piețe europene, inclusiv în România.

Bronco este oferit clienților din Europa într-un număr strict limitat de unități și este disponibil în două variante hardcore - Outer Banks și Badlands, extrem de capabile în off-road 2. Ambele sunt propulsate de un motor Ford EcoBoost V6 de 2,7 litri care produce 335 CP și 563 Nm. Bronco își câștigă porecla „G.O.A.T.” (Goes Over Any Type of Terrain) datorită unui sistem sofisticat de tracțiune integrală și a tehnologiilor inovatoare pentru aventură, inclusiv Trail Control™ și până la șapte moduri de conducere 3.

Dezvoltat de la zero pentru orice scenariu, indiferent de teren, Bronco beneficiază de caracteristici inovatoare și practice care includ uși detașabile 4 cu depozitare la interior, puncte de montare integrate pentru accesorii specifice de explorare, componente și suprafețe ultradurabile, ușor de curățat, pentru momentele când scenariul devine plin de nisip și noroi.

Designul inconfundabil la interior și exterior se inspiră din modelele emblematice, inclusiv din originalul Bronco din 1966, din aspectul dur și caracteristica robustă a camionetei din seria F de pe piața americană și spiritul de performanță al lui Ford Mustang, pentru a crea un SUV cu stil unic și simț autentic al aventurii.

Un număr strict limitat de unități Bronco First Edition va fi disponibil în specificațiile Outer Banks sau Badlands, fiecare adăugând detalii exterioare unice, o plăcuță cu numărul unic montată la interior și o selecție de accesorii specifice, inclusiv huse pentru scaune din neopren și genți din plasă moale pentru depozitarea ușilor.

„Bronco este un simbol al spiritului de aventură Ford și duce această pasiune pentru explorare mai departe prin îmbinarea celor mai noi tehnologii ale sistemului de propulsie cu un design iconic”, a declarat Jon Williams, director general Ford Blue în Europa. „După o absență de 25 de ani, America a salutat revenirea lui Bronco cu mai mult entuziasm decât ne-am fi putut imagina vreodată. Acum suntem încântați să putem oferi pasionaților din Europa o primă întâlnire cu spiritul specific Bronco.”

O nouă aventură pentru Bronco în Europa

Pornind de la o coală albă de hârtie, echipa de proiectare Bronco a început prin a realiza o scanare digitală la dimensiunea normală a modelului din prima generație pentru a se asigura că proporțiile puternice și forma recunoscută instantaneu rămân elementele cheie ale noului design. Consolele scurte, liniile caracteristice puternice și detaliile îndrăznețe și funcționale îi conferă lui Bronco aspectul hotărât și robust, care îl face inconfundabil și contribuie la capacitatea sa excepțională în off-road.

Partea din față a vehiculului are grila distinctivă pe toată lățimea, faruri circulare și simbolistică îndrăzneață care creează o legătură vizuală clară cu prima generație – și îl face să arate cu adevărat unic. Panourile pătrate ale caroseriei sunt proiectate pentru a vizualiza mai ușor colțurile exterioare ale SUV-ului și, prin urmare, mai ușor de manevrat în condiții dificile de off-road. Bronco are, de asemenea, multe aspecte simple, dar inteligente, cum ar fi pasajele roților din plastic și secțiunile înălțate de ghidare în partea de sus a aripilor din față, pentru a ajuta șoferul să localizeze colțurile vehiculului – acestea pot fi utilizate și ca puncte de ancorare capabile să susțină până la 68 kg. Astfel, în acest mod este facilitat transportul articolelor mai mari, cum ar fi canoe.

Bronco are un plafon rigid complet demontabil, cu o căptușeală de antifonare pentru mult confort la drum. Plafonul rigid demontabil se separă, de asemenea, în patru panouri, cu locașuri de depozitare dedicate la bord pentru cele două panouri frontale, pentru flexibilitate maximă. Toate ușile pot fi demontate complet – și individual – folosind o singură unealtă în doar opt minute, oferind o senzație de libertate maximă, precum și o vizibilitate și mai mare în condiții de off-road.

Geamurile fără cadru reduc greutatea totală a ușilor, făcându-le suficient de ușoare pentru a fi demontate de proprietarii de aproape orice statură. Gențile pentru depozitare dedicate, disponibile pentru Bronco Badlands, permit depozitarea ușilor în siguranță la bord, pregătite pentru a fi remontate în câteva minute.

Alte elemente detașabile permit atât personalizare, cât și performanțe sporite în teren. Grila față și bara de protecție pot fi schimbate cu versiuni alternative, iar contra-aripile din plastic sunt proiectate pentru a se separa fără să deterioreze alte componente în cazul unui impact în teren accidentat și pot fi înlocuite ușor și rapid.

Bronco prezintă peste tot mai multe „surprize” în ceea ce privește designul – detalii ascunse care celebrează moștenirea Bronco și care sunt concepute pentru a fi descoperite de proprietari în timpul utilizării vehiculului. Exemplele includ logo-uri Bronco ascunse, o reprezentare grafică care ilustrează gama originală de modele din 1966, un deschizător de sticle încorporat în interior și coordonatele GPS ascunse ale locațiilor utilizate pentru testare în timpul dezvoltării modelului Bronco.

„Reinventarea lui Bronco pentru vremurile moderne a necesitat menținerea autenticității originalului, până în punctul de a ștanța similar capetelor șuruburilor”, a declarat Paul Wraith, designer șef Ford Bronco. „Tot ceea ce am făcut a avut ca punct central necesitatea ca utilizatorul să se bucure de o experiență Bronco autentică, care este la fel de satisfăcătoare în utilizarea zilnică, precum este într-o aventură în adâncul sălbăticiei.”

Construit pentru a fi dur, pregătit pentru orice

Bronco și-a câștigat anterior porecla G.O.A.T. datorită capacității sale remarcabile prin care poate parcurge suprafețe în teren accidentat. Datorită tehnologiilor de conducere inteligente, performanțele lui Bronco sunt accesibile atât de aventurierii începători, cât și de șoferii experimentați de off-road.

Propulsorul Ford V6 biturbo EcoBoost de 2,7 litri pe benzină oferă 335 CP și 563 Nm pentru performanțe în orice regim de utilizare. Blocul motor compact, din fier grafit mărește rezistența și rigiditatea în comparație cu blocurile turnate tradiționale din fier, fără nicio creștere a greutății, în timp ce caracteristici precum un wastegate actionat electronic și un sistem de recirculare a gazelor de eșapament de înaltă presiune sporesc puterea și reduc valorile de consum.

Transmisia automată cu 10 trepte este oferită standard, propune mult confort în utilizare, o funcționare lină și este optimizată pentru a livra eficient cuplul, pe asfalt sau în teren accidentat. Un raport maxim de demultiplicare de până la 64,33:1 în modul Low-Range îi oferă lui Bronco capacitatea de a rula cu 6 km/h la o turație a motorului de 2.400 rpm. Astfel, este asigurat un control precis al vitezei și se reduce posibilitatea de a rămâne blocat în teren dificil.

Bronco Outer Banks este echipat cu o cutie de transfer electronică cu două trepte – permițând trecerea de la modul Hi la Low doar prin apăsarea unui buton.

Bronco Badlands adaugă diferențiale blocabile față și spate și un sistem de deconectare a barei stabilizatoare față pentru a oferi o elasticitate maximă pe terenuri dificile. În plus, o cutie de transfer electromecanică cu două trepte, cu un mod automat, poate comuta rapid între tracțiune pe două roți și tracțiune integrală, în funcție de condiții, lăsând șoferului liber să se concentreze asupra drumului din față.

Pentru a face față celor mai dificile condiții de condus, Bronco este construit pe un șasiu din oțel de înaltă rezistență cu șapte traverse, oferind un cadru dur pentru a genera încredere și siguranță în orice condiții. Cursa suspensiei ajunge la 259 mm, ceea ce permite capabilități spectaculoase în teren accidentat.

Bronco dispune de o suspensie specifică pentru off-road de înaltă performanță (HOSS - High-Performance Off-Road Stability Suspension), care constă din brațe independente cu arcuri elicoidale de cursă lungă în față, reducând greutatea nesuspendată cu până la 20%, în comparație cu modelele de punți solide, oferind confort superior la rulare și contact constant cu suprafața de rulare. În spate, o punte solid construită, cu cinci brațe, cu arcuri ce permit o cursă lungă cu rată variabilă este combinată cu amortizoare de mare rezistență pentru toate tipurile de utilizare.

Bronco Badlands aduce un avantaj pentru că utilizează amortizoare Bilstein cu specificații de înaltă performanță, sensibile la poziție, cu rezervoare suplimentare pentru lichid. Volumul suplimentar al fluidului oferă răcire suplimentară în condiții severe, în timp ce forța de amortizare crește la extremele cursei suspensiei, oferind un control precis în off-road și o călătorie lină în timpul condusului normal.

Clienții care doresc cel mai înalt nivel de performanță off-road pot proteja componentele critice cu o placă frontală disponibilă, precum și cu protecție pentru motor, transmisie, cutie de transfer și pentru rezervorul de combustibil. Pragurile laterale disponibile sunt suficient de puternice pentru a susține greutatea vehiculului pentru urcările extreme pe stânci, iar cârligele de remorcare expuse față și spate sunt standard.

Tehnologie pentru a susține fiecare aventură

Tehnologiile de conducere inteligente sunt concepute pentru a face caracteristicile lui Bronco accesibile pentru aventurierii începători, precum și pentru șoferii experimentați. În centrul sistemului de control al lui Bronco se află Terrain Management System™, care facilitează selectarea modului de care au nevoie șoferii pentru a se adapta condițiilor de rulare. Pe lângă modurile de conducere, cum ar fi Normal, Eco, Sport și Slippery, modurile dedicate off-road G.O.A.T. includ Mud/Ruts, Sand, Rock Crawl, precum și un mod Baja, inspirat din curse pe nisip, oferit pentru Bronco Badlands. Fiecare mod optimizează accelerația, punctele de schimbare a treptelor de viteză și răspunsul direcției pentru a se potrivi cu tipul de teren pe care se rulează.

Bronco oferă, de asemenea, un Trail Toolbox, o suită de tehnologii sofisticate off-road pentru a sprijini șoferii și a le permite să exploreze capabilitățile vehiculului cu încredere. Trail Control™ 3 funcționează într-un mod similar controlului vitezei de croazieră - șoferul poate selecta o viteză de până la 31 km/h, iar vehiculul va gestiona automat accelerația și frânarea pentru a menține viteza selectată în timp ce șoferul se concentrează pe direcție, pe un teren dificil.

Trail Turn Assist 3utilizează vectorizarea cuplului bazată pe frânare pentru a reduce raza de viraj cu până la 40% atunci când se merge off-road în spații restrânse, în timp ce Trail One-Pedal Drive 3 permite șoferului să accelereze și să frâneze folosind doar pedala de accelerație, oferind un control mai ușor și precis al vitezei atunci când se conduce în condiții dificile. Tehnologiile de asistență pentru șofer includ AdvanceTrac™ cu Roll Stability Control™ și Trailer Sway Control pentru siguranța șoferului la remorcare.

Hardware dur, software inteligent

Potrivindu-se cu exteriorul dur și hotărât, designul interior al noului Bronco este extrem de funcțional, plin de tehnologie, dar și robust și conceput pentru a rezista utilizării în medii dificile. Panoul de bord se inspiră în designul său din prima generație Bronco, având culori inspirate de nuanțe naturale și echipamente de exterior și materiale alese pentru maximă fiabilitate.

Mânerele de prindere sunt integrate în panoul de instrumente și consola centrală pentru confortul pasagerilor în toate condițiile, consola centrală dispune de un suport de încărcare wireless care a fost proiectat pentru a menține telefonul mobil în poziție fixă chiar și în unghiuri extreme de înclinare, suprafețele panoului de bord sunt ușor de șters, iar butoanele fizice din cabină sunt etanșate cu silicon și au puncte de contact din cauciuc pentru a asigura protecția față de alte elemente și sunt ușor de curățat.

Chiar dacă Bronco este construit pentru cele mai dure condiții, nu există compromisuri în ceea ce privește caracteristicile de confort. Un panou de instrumente TFT de 8 inchi este asociat cu un ecran tactil central LCD de 12 inchi, cu sistem multimedia SYNC 4 de ultimă generație, care beneficiază de actualizările software Ford Power-Up pentru o funcționalitate îmbunătățită în timp.

Bronco oferă, de asemenea, puncte de atașare în partea de sus a panoului de instrumente, pentru un suport de dispozitive, permițând clienților să-și atașeze camerele video sau telefoanele mobile cu conexiuni de alimentare de 12 volți și USB dedicate.

Apple CarPlay și Android Auto 7 sunt dotări standard alături de sistemul audio B&O® Premium Sound System 8 cu 10 difuzoare, inclusiv un subwoofer, care se integrează perfect cu aplicația FordPass 9. Chiar și atunci când situația devine dificilă, Bronco are grijă de pasageri, cu un sistem standard de cameră video de 360 de grade cu caracteristici off-road care oferă o vizualizare a roților din unghiuri inaccesibile de pe scaunul șoferului, sporind vizibilitatea în timpul provocărilor de un nivel tehnic ridicat, cum ar fi rulările pe stânci.

Nașterea unui model legendar

Bronco a fost introdus în SUA în 1966 și a luat naștere din vehiculele militare dure construite de Ford și din spiritul de performanță al lui Mustang, pentru a oferi tot ce este mai bun din ambele lumi – o camionetă 4x4 robustă, cu o atitudine direcționată spre plăcerea de a explora teritorii noi, sportivă, care a ajutat la lansarea unui segment complet nou de vehicule de teren destinate aventurii.

Prima generație Bronco și-a dovedit duritatea și agilitatea câștigând cursa off-road Baja 1000 din 1969, o performanță care a rămas de neegalat pentru un alt 4x4 de serie timp de mai bine de 50 de ani. Peste 200.000 de exemplare de Bronco din prima generație au fost vândute în SUA, în timp ce peste un milion de Bronco au fost produse în total de-a lungul a cinci generații, între 1966 și 1996.

Ford Bronco se poate comanda deja în Romania

Propus în două versiuni de echipare, Ford Bronco este disponibil pentru comandă. Prețurile pornesc de la 79.400 euro cu TVA pentru versiunea Outer Banks și ajung până la 83.400 euro cu TVA pentru versiunea Badlands. Indiferent de versiune, dotarea de serie este una foarte bogată, printre echipamente enumerăm farurile și stopuri cu tehnologie LED, sistemul multimedia SYNC4 cu ecran tactil de 12 inchi, conectivitate CarPlay și Android Auto fără fir, Ford Co-Pilot 360, Adaptive Cruise Control și Terrain Management System. Versiunea de echipare Badlands beneficiază de echipamente orientate spre performanța în teren accidentat, precum jante de 17 inchi cu anvelope de 33 de inchi, suspensie HOSS 2.0 cu diferențial blocant pe puntea față și spate și bară stabilizatoare decuplabilă, protecții de oțel suplimentare sub mașină și moduri de rulare suplimentare în Terrain Management System, precum Rock Crowl și Baja.

# # #

1 Emisii CO 2 omologate Ford Bronco 319-332 g/km, eficienta combustibilului omologata 13,4-13,9 l/100km. Consumurile declarate de combustibil/energie, emisiile de CO 2 sunt determinate conform regulamentului (UE) 2018/858.

2 Consultați întotdeauna manualul de utilizare înainte de a conduce off-road, cunoașteți-vă terenul și dificultatea traseului și utilizați echipament de siguranță adecvat.

3 Caracteristicile de asistență a șoferului nu înlocuiesc atenția, judecata și nevoia șoferului de a controla vehiculul. Nu înlocuiește conducerea în siguranță. Consultați Manualul de utilizare pentru detalii și limitări.

4 Demontarea ușilor numai pentru uz off-road. Consultați manualul utilizatorului Bronco pentru informații detaliate.

5 Capacitatea de încărcare și încărcătură limitată de greutatea și distribuția greutății.

6 Nu conduceți când sunteți distras sau când utilizați dispozitive portabile. Folosiți sisteme operate prin voce atunci când este posibil. Unele funcții pot fi blocate în timp ce vehiculul este cuplat. Nu toate funcțiile sunt compatibile cu toate telefoanele.

7 Necesită un telefon cu serviciu de date activ și software compatibil. SYNC 4 nu controlează produsele terțe în timpul utilizării. Terții sunt singurii responsabili pentru funcționalitatea lor.

8 BANG&OLUFSEN 2021 și B&O 2021. BANG & OLUFSEN™ și B&O™ sunt mărci comerciale înregistrate ale Bang & Olufsen Group. Licențiat de Harman Becker Automotive Systems Manufacturing Kft . Toate drepturile rezervate.

9 FordPass Connect, aplicația FordPass și Serviciul Connected gratuit sunt necesare pentru funcțiile de la distanță (consultați termenii FordPass pentru detalii). Serviciul și funcțiile conectate depind de disponibilitatea rețelei mobile Vodafone sau partenerului Vodafone. Evoluția tehnologiei/rețelelor mobile/capacității vehiculului poate limita funcționalitatea și poate împiedica funcționarea funcțiilor conectate. Serviciul conectat exclude hotspot-ul Wi-Fi.