Noul Ford Focus. 5 stele Euro NCAP

  • Noua generaţie Ford Focus a primit punctajul maxim de 5 stele la testele de siguranţă ale organizaţiei independente Euro NCAP, în urma unor probe desfăşurate sub protocoale noi foarte riguroase.
  • Tehnologia care poate să detecteze vehiculele, pietonii şi cicliştii şi să frâneze automat pentru a preveni coliziunile se numără printre numeroasele elemente care au contribuit la scorul de 5 stele.
  • Noul Focus, ale cărui livrări au început deja, a adunat punctaje maxime la testele de impact lateral şi frontal cu ajutorul unei structuri avansate a caroseriei şi prin utilizarea unor materialele de înaltă rezistenţă.
Noua generaţie Ford Focus a primit punctajul maxim, 5 stele, la testele de siguranţă la care a fost supus de organizaţia independentă Euro NCAP. Focus devine astfel unul dintre primele vehicule care primesc punctajul maxim sub protocoalele noi şi mai riguroase de testare ale Euro NCAP.
 
Focus beneficiază de sisteme de siguranţă sofisticate concepute pentru a preveni sau a diminua efectele pe care la are un accident asupra pasagerilor şi pietonilor. Între aceste sisteme se numără o tehnologie apreciată special de Euro NCAP: asistenţa pre-coliziune cu depistare a pietonilor şi bicicliştilor (Pre-collision Assist with Pedestrian and Cyclist Detection). Acest sistem poate depista pietonii şi bicicliştii aflaţi pe carosabil sau în apropierea carosabilului şi care ar putea intersecta traiectoria maşinii, acţionând frânele automat dacă detectează o potenţială coliziune, iar şoferul nu răspunde la avertizări. Depistarea este acum posibilă şi pe timp de noapte, cu ajutorul farurilor.

 
Euro NCAP i-a oferit lui Focus punctaje ridicate atât la testele de protecţie a pasagerilor adulţi (85%), cât şi la cele de protecţie a copiilor pasageri (87%). Aceste punctaje au fost posibile cu ajutorul unei îmbunătăţiri de 40% a capacităţii de preluare a forţelor de impact odată cu trecerea lui Focus pe noua arhitectură C2, dar şi cu sprijinul noii structuri a caroseriei, care conţine 33% subansamble din oţel-bor ultrarezistente şi presate la cald.
 
Focus a reuşit punctaje maxime la testele concepute pentru a replica impactul frontal între maşini şi la cel de impact frontal pe 25% din lăţimea maşinii (offset frontal impact test). Noua generaţie Ford Focus este deja în curs de livrare către primii săi clienţi europeni.
 
"Amintiţi-vă momentul în care aţi dat examenul pentru permisul de conducere şi de cât de mult v-aţi concentrat atunci să faceţi tot posibilul pentru a fi în siguranţă pe şosea. Astăzi, şofatul nu a devenit mai puţin exigent, ci ne-am obişnuit noi mai mult cu presiunea. Tehnologii precum asistenţa pre-coliziune cu depistare a pietonilor şi bicicliştilor vor reduce gradul de solicitare care apasă asupra şoferilor, ajutându-i să se concentreze şi să fie mai puţin nervoşi şi mai încrezători la volan", spune Helmut Reder, responsabilul gamei globale de modele compacte Ford.
 
Mai confortabil, mai puţin solicitant şi mai sigur
Noul Ford Focus introduce o gamă de sisteme avansate de asistenţă a şoferului de o complexitate unică în gama Ford până astăzi. Acestea se bazează pe trei radare, două camere şi 12 senzori cu ultrasunete şi includ:
  • Tempomatul adaptiv (Adaptive Cruise Control), acum îmbunătăţit cu funcţiile de Oprire-Pornire (Stop&Go), recunoaşterea indicatoarelor rutiere şi fixare pe mijlocul benzii de rulare (Lane-centring), care ajută şoferii să abordeze fără efort ambuteiajele. Acest sistem este sprijinit de tehnologiile de menţinere a benzii de rulare (Lane Keeping Aid) şi de limitatorul de viteză inteligent (Intelligent Speed Assist), ambele apreciate în mod special de Euro NCAP.
  • Farurile adaptive cu lumini predictive în viraje şi recunoaştere a indicatoarelor rutiere, care pre-ajustează tiparele fasciculelor de lumină pentru o vizibilitate îmbunătăţită prin monitorizarea virajelor şi - în premieră în industrie - prin monitorizarea indicatoarelor rutiere care anunţă virajele şi intersecţiile.
  • Asistenţa activă de urgenţă la nivelul direcţiei (Evasive Steering Assist), sistem care utilizează un radar şi o cameră ce detectează vehiculele staţionate sau lente aflate în faţa maşinii şi oferă impuls suplimentar la nivelul direcţiei pentru a le permite şoferilor să ocolească obstacolele în cazul unei coliziuni considerate iminente.
  • Alertă la intrarea pe sens interzis (Wrong Way Alert), disponibil în prima fază clienţilor din Germania, Austria şi Elveţia. Utilizează o cameră montată la nivelul parbrizului şi informaţiile oferite de sistemul de navigaţie al maşinii pentru a-i atenţiona vizual şi acustic pe şoferi atunci când aceştia intră printre două indicatoare "Accesul interzis" la intrarea pe autostradă.
În cazul unui nedorit accident, Sistemul de frânare post-coliziune ajută la reducerea efectelor unei potenţiale coliziuni secundare prin aplicarea unei presiuni moderate asupra frânelor atunci când este detectată o coliziune iniţială. Încetinirea vehiculului are potenţialul de a limita efectul leziunilor pasagerilor şi cel al daunelor asupra maşinii.
 
În plus, primul Head-Up Display oferit de Ford în Europa le permite şoferilor să-şi concentreze atenţia pe şosea, în timp ce camera de marşarier cu unghi vizual larg (Rear wide-view camera) oferă un câmp vizual de 180 de grade în spatele vehiculului, îmbunătăţind astfel vizibilitatea la manevrele în marşarier la ieşirea din parcare.
 
Sistemul de monitorizare şi avertizare pentru unghiul mort (Blind Spot Information System) cu Alertă la intersecţia cu traficul perpendicular (Cross Traffic Alert) îi avertizează pe şoferii care ies în marşarier dintr-un loc de parcare cu privire la vehiculele care se apropie în spatele lor. În premieră, acest sistem poate acţiona acum şi frânele pentru a evita sau a limita efectele unei eventuale coliziuni în cazul în care şoferul nu răspunde la avertizări.
 
Noul Ford Focus este disponibil acum în toată Europa în versiunile de caroserie hatchback cu 5 uşi, Wagon şi - pe anumite pieţe - sedan cu patru uşi, cea mai complexă gamă Focus din istorie este propusă în variante de personalitate exclusive care completează o gamă largă de dorinţe şi de aspiraţii ale clienţilor segmentului compact: Focus Trend, Focus Titanium, sportivul Focus ST-Line şi varianta premium Focus Vignale. Versiunea crossover Focus Active va fi disponibilă mai târziu în cursul acestui an.