Noul EcoSport si "podeaua fagure"


Dezvoltată pentru noul SUV Ford EcoSport şi concepută pentru a ascunde elemente de valoare care pot fi fragile, podeaua ajustabilă cântăreşte doar 3 kilograme, dar poate să susţină încărcături de până la 300 de kilograme, mai mult decât greutatea totală a trei bărbaţi de statură medie echipaţi complet cu măşti şi costume apicole.

"Natura este un imens laborator de inovare, iar animalele - de la albine la termite - sunt cei mai buni ingineri din lume", spune Bettina Veith, inginer-şef asistent al proiectului Ford EcoSport. "Capacitatea structurilor de tip fagure de a oferi un grad ridicat de rezistenţă fără să pluseze cu o greutate mare a fost deja utilizată cu succes în industria aerospaţială, în aviaţie şi în structura maşinilor sport, ceea ce face ca această alegere să fie una naturală atunci când e nevoie de o platformă super-rezistentă pentru podeaua portbagajului lui EcoSport".

Pentru a crea "podeaua-fagure", inginerii au intercalat între două straturi uşoare şi rezistente de fibră din sticlă un strat de celule de tip fagure construite din hârtie reciclată şi lipite cu un adeziv pe bază de apă. Această soluţie ultrauşoară oferă beneficii la nivelul consumului de carburant.